1. Úvod
  2. /
  3. Nezařazené
  4. /
  5. Dobré vztahy nebo dobrá...

Ničí vyžadování produkce mezilidské vztahy?

To je na seminářích velmi častá otázka.

A ti z vás, kteří nás již znáte, víte, že produkce je základem dobrého stavu člověka i jeho vztahů s okolím. Pokud je management měkký a na místo toho, aby jasně zavelel „k útoku“ chrání svůj vlastní život, své vlastní pozice, kličkuje a vyhýbá se práci, skupina v dobrém stavu nebude. Může ještě chvíli prosperovat, ale jen proto, že ji drží nad vodou pár nadmíru produktivních lidí.

Z hlediska motivace neexistuje žádná náhrada za to, že se člověk vrhá do života a do „boje“ s problémy, které ho v životě potkají. Skutečný život není o tom sedět někde ve stínu, v klidu. To člověka neposune dopředu.

Proto je jedním ze základních úkolů vedoucího přivést své lidi k vítězství. Je zajímavé, že lidé si pod vedením takového šéfa-provokatéra někdy zabrblají, ale ve finále se cítí šťastní. Často právě ty nejmilejší vzpomínky každého z nás jsou na ty chvíle, kdy jsme překonávali sami sebe.

A naopak. Pokud člověk ví, že měl něco udělat a neudělal to, že nezabral naplno a nepřevzal zodpovědnost v situaci, kdy to bylo potřeba, necítí se dobře. Ztrácí prostor a stává se „menším“. Stejně tak ztrácí úctu ke svému nadřízenému, který mu umožnil dostat se do stavu nezáživné průměrnosti.

Kvalitní šéf si je také plně vědom, že pokud vyžaduje nasazení od lidí, žongluje s jedním velmi citlivým faktorem – s ochotou lidí pracovat v jeho skupině.

Ví, že pokud ztratí tuto ochotu, ztratí všechno. Šéf má povinnost své lidi vlastním příkladem strhnout k vysokému nasazení a produkci. A stejně tak naplno s nimi musí oslavovat i jakýkoliv jejich úspěch.

Dalo by se říct, že plní funkci hlučné roztleskávačky, kterou je všude vidět, slyšet a která má za úkol povzbuzovat tým za každých okolností.

Šéf nesmí dovolit, aby jakákoliv krize nebo konkurence srazila sebevědomí jeho lidí. Svůj tým doslova miluje a je nahlas vděčný za vše, co dokázal. „Nikdo ze mě nedostal takové nasazení, jako můj současný šéf.

A nikdo se taky nikdy z každého mého úspěchu tolik neradoval.“ Slyšeli jste někdy něco podobného? Tady se totiž mluví o šéfovi, který naprosto pochopil svou roli. Kvalitní šéf je PR – Provokující Roztleskávačka.

A takových potřebujeme co nejvíc!

 

Chcete vědět jak udržet pozitivní atmosféru na pracovišti i v dnešní hektické době?
Přihlaste se na naši konferenci a přijďte načerpat inspiraci!