1. Úvod
  2. /
  3. Management blog
  4. /
  5. Jak se nedostat do...
Nemusíte být špičkově vzdělaným účetním či ekonomem na to, abyste měli řízení svých financí pod dobrou kontrolou a byli v něm skutečně úspěšní. Potřebujete se hlavně vyhnout několika rozšířeným a velmi nebezpečným fixním ideám z oblasti financí a potřebujete mít jednoduchý a precizní systém finančního plánování, který vám bude dávat o stavu vašich financí skutečně pravdivý přehled. I malé chyby v této oblasti se totiž trestají hodně tvrdě. Zadlužená města a státy jsou dnes běžným jevem, ztrátové až krachující firmy či rodiny se staly běžnou součástí naší ekonomiky. Existují ovšem i úspěšné firmy a lidé, kteří jsou v oblasti financí dlouhodobě stabilní, jistí, důvěryhodní a s průběžně rostoucími rezervami. I když prožívají právě těžší období svého života, tak jejich kredit a finanční stabilita neustále rostou. Asi není těžké pochopit, že něco dělají jinak.

 

Vydej méně, než jsi přijal

 

Základním zákonem zdravé ekonomiky je: Vydej méně, než jsi skutečně přijal. Je to v první řadě o velké disciplíně. Když se z tohoto hlediska podíváte na hospodaření mnohých firem či jednotlivců, žasnete. Kupují si spotřební věci, na které nemají vytvořené zdroje, a tím vyplýtvají energii budoucích období. Potom vidíme rodiny, které utrácejí peníze za pěkné dovolené či novou elektroniku, ale nemají na základní životní potřeby. Nebo vidíme firmy, které vydávají peníze na drahý provoz, ale nevyplácejí mzdy či neplatí faktury.

 

Zákon o energii

 

Podívejme se nyní na peníze jako na energii. Zkuste dát večer na stůl k televizi chipsy nebo sladkosti. Zpravidla se po nich jen zapráší. Pokud byste je tam nedali, nikdo z rodiny nebude mít ráno křeče z hladu. Nebo zkuste po firmě rozhlásit, že se vám zadařilo a že máte peníze. Skupina vám okamžitě vysvětlí, že počítače jsou příliš pomalé, křesla jsou příliš stará, nebo že auta jsou nějaká oježděná.

Tyto příklady jsou jen maličkou ukázkou ohromného zákona o energii. Každý organismus má tendenci spotřebovat více energie, než skutečně potřebuje. Jinak řečeno, organismus reguluje svoji spotřebu nikoli na základě toho, co na své fungování potřebuje, ale na základě toho, co si myslí, že má k dispozici. Víte, kdy jsou peníze v kapse vašeho saka v bezpečí? Když o nich nevíte.

 

Umění říci „NE“

 

Dalším důležitým parametrem pro fungování financí je fakt, že jednotlivec je vždy citlivější než skupina. Proto potřebujeme, aby o penězích rozhodoval jeden člověk. Nikdy nedovolte skupině, aby rozhodovala o penězích, to je cesta do pekla. Skupina může doporučit, to je v pořádku, ale na konci musí být jeden člověk, který rozhodne. Proto finanční manažer je člověk, který má poslední slovo a je vytrénovaný v umění říci „NE“ i stokrát za sebou. Vždy schvaluje ty peníze, které přináší další příjem. Možná si o něm lidé řeknou, že je tvrďák. Ale poté zjistí, že když mu dají do rukou moc, tak ve skupině nejsou trable s penězi. A nakonec je to právě finanční manažer, který se stane populárním, protože právě díky němu máme finanční stabilitu.

 

Rezervy

 

S tím souvisí další zákon financí. Některé firmy se nechaly přesvědčit k zajímavému pokusu, který doporučuji vyzkoušet. Z každé přijaté koruny daly bokem několik procent ještě dřív, než peníze převedly na provozní účet. O tomto kroku věděl jen finanční manažer a majitel firmy, nikdo jiný. Myslíte, že firma to na svém provozu postřehla? Ani náhodou! Z toho vychází další zajímavý zákon peněz. Rezerva není to, co mi zůstane na konci, ale to, co dám vědomě bokem, aby zůstalo. Proto jednou z velkých úloh finančního manažera je zajistit, že organizace samotná o určitých penězích ani neví.

Co dodat na závěr? Peníze jsou oblastí, která dnes přitahuje mnoho pozornosti, a dalo by se o ní hodně psát. Mohou být zdrojem velké radosti zrovna tak, jako mohou být i zdrojem velkého trápení. Ale faktem je, že ve skutečnosti nejsou komplikované, když jim porozumíte.

 

Díky jedinečnému semináři Finanční management trochu jinak se naučíte mít Vaše finance skutečně pod kontrolou.