1. Úvod
  2. /
  3. Management blog
  4. /
  5. Jak si poradit s...

Někdy se lidé okolo nás nechovají tak, jak bychom chtěli. Mohou být rozmrzelí, nespokojení a neochotní. Můžeme to pozorovat doma i v práci. Zkoušíme s nimi komunikovat, vysvětlovat, korigovat je, ale většinou to příliš nezabírá. Často se situace naopak ještě zhorší a druhá strana začne být na nás alergická a místo zlepšení přijde ještě horší chování a reakce. Lze s tím něco udělat?

 

Se souhlasem to jde lépe

 

V mezilidských vztazích si můžeme všimnout jedné věci. Pokud osoba souhlasí s daným rozhodnutím, pokynem, povelem, pustí se do akce a úkol splní. A naopak. Pokud s daným rozhodnutím nebo pokynem nesouhlasí, většinou se žádná akce nekoná a na splnění úkolu můžeme zapomenout. V takovém případě se k výsledku dostaneme jedině tlakem a i tak bude úkol splněný jen povrchně, bez zodpovědnosti a pozdě. Je to jedna ze zásadních informací v oblasti řízení lidí. Proto člověk, který dokáže komunikovat s ostatními tak, že u nich dokáže vyvolat souhlas na tom, co od nich chce, dosáhne s lidmi, které vede mnohem lepších výsledků a s mnohem menší námahou než vedoucí, kteří musí používat tlak.

 

Předcházet konfliktům správnou odpovědí

 

Přijde za námi kolega nebo manželka a řekne nám: „ Dnes se mi podařilo dotáhnout danou věc do konce!“. A naše odpověď na to: „ Člověče, já jsem tak unavený, že jsem rád, že bude víkend. I ty se těšíš na volno?“. Většinou skončíme takový rozhovor konfliktem. Pokaždé, když jsme s někým pohádali, udělali jsme v průběhu naší komunikace chybu, která otevřela dveře následujícímu střetu. Tato chyba se dá najít v každé komunikaci, která nedopadla dobře.

 

Proč lidé lžou?

 

Víte, co je za tím, když vám někdo ve vztahu lže? Pokud vám někdo říká polopravdy nebo jen část informací, předkládá vám pouze takové údaje, které se mu hodí, podsouvá vám věci šikovně upravené? Je to ve skutečnosti člověk, který se vás pokouší ovládat. A platí to i naopak. Pokud u někoho vidíte, že se vás snaží ovládat, můžete si být jistí, že takový člověk vám bude také lhát. Aby s vámi mohl manipulovat, musí vám podsouvat lži a polopravdy. Je to velmi důležitý poznatek.

 

Chcete umět řešit i náročné situace s rozvahou a nadhledem? Dokážete si představit, že budete umět pohotově reagovat v jakékoli situaci mezi kolegy i ve společnosti cizích lidí? Pak je náš nejoblíbenější komunikační trénink určený právě pro vás. Udělejte si chvíli a navštivte nás na kurzu Jak zlepšit své podnikání pomocí komunikace?.