1. Úvod
  2. /
  3. Management blog
  4. /
  5. Kauza otrava alkoholem versus...

Českou republikou ještě stále otřásá kauza s otráveným alkoholem. Dalo by se o tom diskutovat shora i zdola, co se stalo, proč se to stalo, jak je to vůbec možné, hledat důvody, příčiny a viníky na úrovni kontrolních orgánů. Určitě je potřeba se podívat i na tuto oblast, aby se mohla udělat rozumná opatření do budoucna.

Rád bych se teď ale zmínil o jedné věci, kterou si z této události můžeme vzít i do managementu. Všimli jste si, jak se rychle zmobilizovala vláda, ministerstvo zdravotnictví, policie, celní správa a další kontrolní orgány? Jaký se kolem této kauzy spustil cvrkot a koordinace? Jak v podstatě rychle dokázali odhalit dobře zamaskovaný zdroj problému? Ale tou hlavní otázkou je – co přesně způsobilo takovou míru efektivní aktivity směrem k výsledkům, která je v životě tolik potřebná?

Způsobil to jeden faktor, který je definován jako „faktor nevyhnutelnosti“. Jinak řečeno, už není kam ustupovat, není na výběr, už je skutečně potřeba jednat. Příklady na tento mobilizační faktor mohou být následující – největší část obratů se udělá v posledních dvou až třech dnech měsíce. Nejvíce gólů fotbalového utkání padá v poslední minutě. Nejvíce se naučí člověk na zkoušku poslední den či noc těsně před zkouškou samotnou. Babička s hůlkou uzvedne těžký kámen, který právě zavalil její vnouče. Proč? Protože není na výběr.

Mnozí lidé průběžně velmi slušně produkují. Ale každý z nás se ještě zmobilizuje tehdy, když pocítí určitou míru nevyhnutelnosti. To je zákon. Mysl, tělo, orgány, svaly, vnitřní žlázy se dostanou do stavu pohotovosti, stejně jako při startu závodu, a dostanou ze sebe ještě mnohem více. Možná jedna malá poznámka – pokud je někdo chronicky na nižší emoci, hýbe se a produkuje pouze v režimu nevyhnutelnosti, jinak okamžitě vypíná a nepřispívá. Někdo se dokonce začne hýbat pouze, když mu začnete střílet přímo pod nohy.

Jak bychom mohli tento princip použít v managementu? Jako dobrý manažer, starejte se o to, aby byla ve vašem prostoru neustále udržována potřebná míra nevyhnutelnosti. Toto je kvóta, toto je plán na týden nebo na den, toto musíme stihnout do 3 dnů, toto je náš cíl, toto musíme dosáhnout, … START! Přesně tento faktor nastartoval všechny zúčastněné státní složky, aby byla daná situace zvládnutá.

Manažer, který se o toto aktivně nezajímá, snižuje výkony a nasazení skupiny i jednotlivců v ní, někdy až o desítky procent. Nejde o to lidi zničit, jde o to udržet tempo, které je tak potřebné pro přežití. Faktor míry nevyhnutelnosti je silným nástrojem, který mu v tom pomáhá.

 

A jaké máte Vy zkušenosti s použitím míry nevyhnutelnosti v managementu? Zanechejte nám níže svůj komentář.

 

S pozdravem,

Ing. Rastislav Zachar, majitel společnosti Business Success