1. Úvod
  2. /
  3. Management blog
  4. /
  5. Cíle a Bytí v...
Budoucnost je jako prázdné hrací pole. Nikdo na něm právě teď nehraje a vy tam můžete vyběhnout, odstartovat hru a dokonce vymyslet její pravidla. V této hře můžete být divákem, který ji sleduje nebo aktivním hráčem, můžete ji nechat volně plynout nebo ji aktivně řídit definovaným směrem.

Je to jen na vás a na vašem rozhodnutí. Když bychom měli možnost nahlídnout do skleněné koule o třicet let dopředu a pozorovali bychom ty nejúspěšnější firmy, viděli bychom, že tyto firmy mají na své palubě právě dnes velmi ambiciózní členy, kteří sní svoje sny o budoucnosti a velmi aktivně pracují na tom, aby se staly skutečností.

Definování si svých cílů v oblastech, ve kterých aktivně operujete, je ten nejcennější čas, který můžete sami ze sebou strávit. Proč? Ne každý z nás si totiž uvědomuje, že definováním svých snů získáváme zároveň možnost definovat k nim svoje role, svoje Bytí, což je pro život samotný velmi stabilním bodem. Jakmile mám ke svým Bytím vypracované charakteristiky, povahové rysy, po  to je, vystupování,chování, oblékání nebo vizáž, které jsou s nimi spojeny, je pro mě o moc snadnější cílevědomě produkovat a následně dosahovat požadované výsledky.

Znáte člověka, který je šikovný, nadaný, schopný, ale obléká se a vystupuje nevhodně k Bytí, které mu v dané hře náleží? Navzdory jeho schopnostem bude mít problémy s kolegy a problémy svoje cíle dosahovat. A naopak, když někdo má svůj cíl, ke kterému si velmi pečlivě vypracoval svoje Bytí a drží se ho, tvoření ho naplňuje o moc víc a také celé jeho okolí má tendence ho spontánně podporovat.

Bez cílů, nadějí, ambicí a snů s jasně definovaným vlastním Bytím v dané hře je dosažení potěšení či uspokojení téměř nemožné. Když jsou vaše cíle a Bytí té správné velikosti a když vytrvale pokořujete výzvy spojené s těmito cíli, cítíte se plní života. Je to zvláštní, ale člověk nebo skupina prosperují nejlépe v prostředí bohatém na výzvy. O co inteligentnější, stabilnější nebo kompetentnější jste, o to víc si potřebujete užívat ten správný problém, o to větší hra a Bytí musí být.

Viděli jste člověka, který se cítí starý, celkově unavený, nechce se mu ráno vstávat z postele? Který cítí, že je přetažený, ale ve skutečnosti udělá za den málo práce? Který vnímá malé životní problémy jako zásadní a těžko překonatelné? Který nemá chuť na nic a život mu nepřináší radost a naplnění? Který má problém udržet svoji pozornost zaměřenou na něco konkrétního? Jestli ano, tak jste viděli člověka, který nemá cíle a ztratil svoje Bytí.

Mnozí lidé mají v oblasti cílů jeden zásadní problém. PŘEJÍ si úspěšnou a šťastnou budoucnost, ale OČEKÁVAJÍ problémy a pády. Tito lidé dostanou co očekávají a ne to co si přejí. Přejí si úspěch, ale očekávají problémy. Ráno se podívají z okna a vědí, že dnes bude špatný den, aby si potom večer řekli: „Hm, měl jsem pravdu, byl špatný“. Oni to ale ráno nevěděli, oni to ráno vytvořili. V této myšlence je neuvěřitelná pravda o stavu nejen aktuálního dne, ale i o stavu mých osobních, rodinných či pracovních cílů. Je v ní také pravda o nedefinovaném n bo upadnutém Bytí člověka v dané oblasti života.

Ano, v životě může přijít i těžší období, kdy to neběží podle mých představ. Tehdy mám k dispozici jednu neuvěřitelnou schopnost lidské bytosti – schopnost na svých cílech a Bytích neustále tvořit ve své mysli dnem i nocí, ať se děje, co se děje. Nepotřebujete být úplně zdravý na to, abyste měli před očima svoje kvalitní zdraví. Nepotřebujete být zamilovaný na to, abyste si představovali vysněné partnerství a drželi svoje Bytí v této hře. Můžete mít bídné partnerství a stále očekávat vztah plný lásky, dokonce s tou samou osobou. Když se zeptáte kohokoliv, kdo dosáhl velkých úspěchů, šťastné manželství nebo skvělé zdraví, řekne vám tu samou věc: „Věděl jsem, že dřív nebo později dostanu to co jsem očekával.“

Lidská bytost je očividně nastavená na to, aby vytvářela efekty okolo sebe, aby vytvářela budoucnost. Proto součástí reálného žití je i aktivní odstraňování všech překážek, které se mi staví do cesty s ochotou jít za cílem, který jsem si předsevzal, a to př s všechny potíže a rány od života. Neexistuje tedy něco jako selhání, existuje jen něco, jako je nedostatek kuráže, odvahy, vytrvalosti kráčet za svými cíli a ztráta vlastního Bytí v dané hře.

Otázka na závěr této hry je velmi jednoduchá. Jaký sen na pět let bych dnes mohl představit sám sobě, svému partnerovi v soukromí nebo svým spolupracovníkům? Jsou to sny, které dokáží skutečně chytit za srdce? Mám k nim velmi podrobně vypracované svoje Bytí? Pokud ano, přeji mnoho kuráže a elánu ve vašem tvoření!

Rastislav Zachar Business SuccessRastislav Zachar

majitel společnosti