1. Úvod
  2. /
  3. Články v tisku
  4. /
  5. Jak vyzrát na stres...
Mnozí z vás, manažerů firem, vybudovali prosperující firmy. Často si ale tento úspěch vybral daň ve formě přetížení a stresu, kterou se za tato vítězství tvrdě platí. Dá se skloubit intenzivní dlouhodobá práce a pocit naplnění a pohody? Možná se v této charakteristice poznáte. Stále vám zvoní mobil, za chůze děláte důležitá rozhodnutí, máte pocit nepostradatelnosti ve firmě, stále chcete o všem vědět a rozhodovat, bojíte se delegovat důležité věci na své lidi, někdy jim vysloveně nevěříte. Fyzicky se to projevuje pocity úzkosti, pocením, vysokým krevním tlakem, únavou.

Možná se v této charakteristice poznáte. Stále vám zvoní mobil, za chůze děláte důležitá rozhodnutí, máte pocit nepostradatelnosti ve firmě, stále chcete o všem vědět a rozhodovat, bojíte se delegovat důležité věci na své lidi. Fyzicky se to projevuje pocity úzkosti, pocením, vysokým krevním tlakem, únavou.

Co na to lékaři?

Autority z oblasti lékařství tvrdí, že čím více práce člověk dělá a čím déle se tomu věnuje, tím je větší možnost rizika stresu. Úplně běžně se přetížený podnikatel může setkat s doporučením lékaře, který mu na jeho dotaz, co se svým stresem, doporučí pobyt v lázních či odpočinek od svých povinností na dovolené.
Jenže jak leží na pláži a pozoruje své děti a manželku, hlavou se mu honí představy asi tohoto typu: „Doufám, že Voráček zařídí termíny dodávek zboží, i když mu to nepřipomenu. A dodavatel by měl počkat s termínem úhrady, vždyť jde jen o nějakých 14 dnů, měl jsem mu zavolat. Snad chlapi dokončí tu zakázku, už se nám to táhne příliš dlouho. A jak asi dopadlo to výběrové řízení, měl jsem tam asi ještě zajít a projít to s nimi ještě jednou.“
Vzápětí tyto své myšlenky zaplaší a řekne si, že nepřede na dovolené a má odpočívat. Usměje se na svou ženu, dolije jí drink, okřikne děti, aby nechodily tak daleko do moře a spokojeně se zase natáhne. V tom se vymrští a řekne nahlas:“ Ježíši, já zapomněl potvrdit bankovní převodní příkazy, to bude průšvih!“ Manželka má obvykle pro svého muže pochopení, ale i jí někdy dojte trpělivost: „Ty sis měl vzít za ženu tu svou firmu!“

 Akční cyklus

Řešení není tak složité, jak to vypadá. Abychom pochopily, kde je vlastně problém, a dostali se tak k jeho řešení, musíme si vysvětlit pojem akční cyklus. Cyklus je něco, co se opakuje, celý život je vlastně složený z cyklů, slovo akční se zase vztahuje k akci. Akčním cyklem je ranní cesta do zaměstnání, akčním cyklem je čištění zubů, dovolená, akčním cyklem je i život člověka. Anatomií akční cyklu je začátek, změna a konec. Každý cyklus můžeme rozdělit do těchto tří částí: ráno nastartujete auto (začátek), jedete směrem k vaší firmě (měníte svou polohu – změna) a cyklus končí v okamžiku, kdy tam dojedete (konec). Pokud dokážete mít vliv na začátek, průběh i konec vašich akčních cyklů, tedy pokud vy rozhodujete o tom, že začnete nějakou činnost, že uděláte přesně to, co jste zamýšleli udělat, a pokud celou věc dokončíte tak, jak jste plánovali,k pak z toho pro vás nevyplývá nejmenší hrozba.

Co je to tedy stres?

Celý problém stresu je skryt v cyklech, které jste začali, proběhla tam i nějaká změna, ale konec chybí. Čím více má člověk neukončených cyklů v životě, tím více se cítí stresovaný. V praxi se to může projevit tak, že ráno přijde podnikatel do firmy, kde už čeká na jeho stole spousta papírů, ve dveřích se každou chvíli objeví některý z kolegů a hodí mu na stůl další problém, během toho volá 10 lidí s nabídkami, manželka, aby se stavil pro dítě ve školce. V tomto duchu se probojuje pracovním dnem, přijede domů, aby si vyslechl, co všechno kdy slíbil a ještě neudělal. A tak to chodí každý den. Oficiální diagnóza lékařů zní – jste pod vlivem stresu, musíte odpočívat.
Lék je úplně opačný. Stačí důsledně dokončit vše, co člověk začal. Začátek akčního cyklu je vlastně již pouhé rozhodnutí člověka něco udělat. Pokud se chcete cítit v životě o poznání lépe, dostaňte své akční cykly pod kontrolu. Sepište seznam veškerých akcí, které jste se rozhodli nebo zavázali vykonat na papír.A slovo veškeré znamená veškeré, i ty nejtriviálnější. Pod sebou na papíru budete mít seznam úkolů, jako je umýt auto, zavolat dodavateli, předat zakázku, koupit manželce květiny k svátku atd. Už při psaní těchto úkolů, vlastně akčních cyklů, které jste se rozhodli vykonat, se můžete cítit mnohem lépe. To, co bylo doposud ve zmatku ve vaší mysli, je najednou srovnané před vámi na papíře. Ale to není konec. Nyní ke každému úkolu napište reálný termín jeho dokončení. Právě jste získali kontrolu nad všemi akčními cykly ve vašem životě.

 Úkoly dokončujte hned

A teď již jen vezměte některý z úkolů a jděte ho vykonat, jděte ho dokončit. Hotovo? Dobře, jděte na další. Staňte se doslova šílení v dokončování svých akčních cyklů. Buďte tím posedlí, jakýkoli akční cyklus, který začnete, co nejdříve dokončete. Chce po vás něco kolega? Jděte to vyřídit ihned. Přišla poštou nějaká nabídka? Pokud máte čas se tím zabývat, rozbalte ji hned a vyřiďte, nebo hoďte do koše. Proč byste nabídku měli někde skladovat? Máte plnou skříň nabídek, dopisů a vzkazů několik let starých? Vezměte jeden tento cyklus za druhým a zlikvidujte je. Uvidíte, jak se začnete cítit dobře a pohodově. A to, že zvládnete násobně více práce než jiní lidé, to berte jako nutný projev toho, že máte více času. Lidé vás budou brát jako vzor výkonnosti. Že se při tom vůbec nenadřete, to už nepostřehnou. Tím, že nebudete věci odkládat na později, získáte spoustu času. Chcete důkaz, že se to týká vás? Vybavte si nyní, v tomto okamžiku, ve kterém čtete tento článek, věc, kterou jste měli udělat a není ještě hotová. Jak se cítíte? Nebylo by lepší s tím co nejdříve zatočit?

 

Pavel Ranc
Business Success