1. Úvod
  2. /
  3. Články v tisku
  4. /
  5. O úspěchu rozhoduje i...
V posledním období se setkáváme s tím, jak některé firmy zápasí o přežití. V některých případech se doslova trápí, i když jejich situace není až tak dramatická. Samozřejmě, že má-li se dostavit kýžený výsledek, je třeba se snažit, ale…

Vedení i zaměstnanci firem často se smutkem vzpomínají na rok 2007 a porovnávají to s úsilím, které musí vynakládat dnes. Množství potřebné práce by snad nebylo až tak unavující, ale to, co drtí lidi, je spíš atmosféra, v níž se současné snažení odehrává. Není žádná slast dívat se každý den na otrávené a nemotivované tváře kolegů. Není radost žít v přítomnosti lidí, kteří jako by hledali včerejší den.

 Když je vážnost na škodu…

Chtěli byste opět zažívat lepší časy? Chtěli byste si opět vychutnat úspěch? Pak vězte, že musíte úplně odložit svoji vážnou tvář. Proč? Existuje totiž jedna zákonitost. Pokud někdo zažívá neúspěchy, může se mu stát, že přejde do bodu, kdy si začne dělat starosti a začne být velmi vážný. Tím se však daný jedinec ocitá v pasti, neboť před ním utíkají mety, kterých by chtěl dosáhnout, za kterými směřuje. Současně mu doslova padají na hlavu věci, z nichž má strach, a pronásleduje ho vše, před čím utíká.

Co je problém? Absence ducha hry

Zkuste uvažovat se mnou: Jak svou práci neberete s nadhledem a humorem, když se při ní nedokážete smát, jak vše děláte jako nesmírně seriózní, vážnou věc, potom si úspěch sami odháníte od dveří. Někdo mi sice namítne, že nikdo přece neovlivní, v jakém rozpoložení se ráno probudí, jak se cítí. Na to odpovím, že až budete ráno stát před zrcadlem, jste to jen vy, kdo rozhoduje o tom, s jakou náladou vstoupíte do nového dne.

Dost podstatný je také fakt, jakou rychlostí svěřené úkoly plníte. Neboť jeden z projevů malé radosti z práce je skutečnost, že jednoduše děláte málo. Pokud například prodejce potká příliš málo klientů, je pochopitelné, že se snaží vyždímat z minima maximum, a to už je moment, kdy nastupuje ona přílišná vážnost.

Pokud naopak dokáže potkat mnoho lidí a s každým se s chutí pobavit o jeho potřebách a můžete mu doporučit konkrétní kroky, které vyřeší jeho problémy, potom má šanci se usmívat a brát věci s lehkostí. Je nemožné se smát, jakmile máte málo komunikace. Je velká dřina navštěvovat klienty a muset „něco“ prodávat.

Všimněte si, že v golfu (tenisu, hokeji, doplňte si, co chcete…) zahrajete skvělé údery jen tehdy, když nedržíte křečovitě golfovou hůl (pálku, hokejku…) I nejnáročnější manévr s autem zvládnete jen tehdy, když držíte volant zlehka. Nikdy nebudete úspěšní, jakmile nebudete vzorem lehkosti, nadhledu, pokud z vás nebude sálat radost a potěšení z toho, co děláte. Nezapomínejte, že klientům předáváte v první řadě sebe a osobní kouzlo, které vyzařujete, a teprve poté jakékoliv služby.

Pohodu zažije prodejce jen tehdy, až bude ochotný najezdit mnoho kilometrů, strávit dlouhé hodiny v práci, mačkat telefon, dělat všechnu potřebnou administrativu. To vše je vyhrazené jen těm, kteří neztratili ochotu si hrát a zabavit se vlastním životem. Zároveň je to vyhrazeno jen pro jedince, co jsou ochotni se neustále učit, pro které jsou každodenní nové údaje dobrodružstvím a ne těžkým údělem. Majitel či šéf dosáhne velkých úspěchů jen tehdy, když si uvědomí, že všechno může dělat s nadhledem, vážné věci může brát jako výzvu, nepřízeň osudu jako zkoušku odvahy. I když to zní trochu bláznivě, vychutnejte si každou životní situaci, jelikož všechno je jedinečná hra jménem „Můj život“. A je lepší ji hrát na plný plyn, s větrem ve vlasech než ve stylu šedé kancelářské myšky…

Diagnóza: příliš seriózní

Možná jste si všimli, že mnoho lidí si v posledních letech oblíbilo postavu kapitána Jacka Sparrowa z filmu Piráti z Karibiku. Lidé někde v hloubce srdce cítí, že nadhled, humor a lehkost v jakékoli životní situaci je inspirací pro dobrý život.

Jestliže litujete dobrých časů a říkáte, že „dobře už bylo“ a že situace je vážná, povím vám, jaká je vaše diagnóza: Za prvé jste příliš seriózní, za druhé málo tvoříte a hrajete příliš na jistotu. Udělejte proto první krok ke změně. Namítnete-li, že se vám to nedaří nebo se cítíte zle, doporučuji jen jediné. Podívejte se sami na sebe z výšky několika metrů. Dobře si prohlédněte tu komickou utrápenou bytost, která vám musí být pro smích. Pořádně se vysmějte vlastnímu utrpení. V podnikání děláme něco, co je ve skutečnosti nesmírná zábava, takže je čas si to pořádně užít. Co říkáte?

 

Pavol Timko, zakladatel společnosti
Business Success